Friday, 21 January 2011

Vaskeråd etterspørres

Her er det virkelig labert med oppdateringer for tiden. Jeg strikker og strikker og "bygger rede". Terminen er mindre enn 2 uker unna, og har fått unnagjort de aller viktigste tingene og innkjøpene. Og hentesettet er ferdig!! Har til og med kommet i gang på noen flere prosjekter. (Lover at det kommer bilder snart, i hvert fall hvis lilletulla drøyer like lenge med å komme ut som storebroren.) Men skulle være flink og vaske hentesettet før bildetaging og nedpakking i sykehusbagen. (Jeg er litt nøye på at alt babytøy må vaskes før bruk, vil ikke at det skal sitte igjen skumle kjemikalier på tøyet til den lille. Så også med garn.) Jeg hadde ikke Milo, men hadde Nøstebarns supermilde ullvaskemiddel beregnet på ubehandlet ulltøy. Hentesettet er strikket i Superwash babyull fra Lanett og Dale. Og skrekk og gru: Etter å ha blitt vasket FORSIKTIG for hånd, og rullet ut i et håndkle: Noen ganske uformelige plagg, som har seget utrolig mye utover, og som ser ut til å ha svært lite elasitet igjen... Kan dette skyldes at jeg bruke Nøstebarns ullsåpe istedet for Milo?? Verken den lokale garnbutikkdama eller en butikkansatt på Nøstebarn visste noe om en sammenheng... Klærne er fremdeles fuktige, så krysser fingrene for at situasjonen ser lysere ut når de tørker.

Og dere: Tørker dere ullklærne oppå håndduker? På garnstudios vaskeråd står det at man ikke skal gjøre det, men både Nøstebarndama og den lokale garnbutikkdama anbefalte det... Er ofte litt i tvil jeg, på om jeg gjør alt korrekt når jeg vasker ulltøy.

En garnbutikkdame jeg snakket med en gang for lenge siden, hevdet forresten at et godt ullprogram i vaskemaskin var mer skånsomt enn håndvask. Men så langt har jeg sverget til håndvask for alt av strikketøy, enten det er superwash-behandlet eller ei. Hva mener du?

6 comments:

 1. ånei.. så utrolig kjipt! Jeg har aldri hørt om det.. men har aldri vasket med nøstebarn sin såpe heller. Har brukt milo på alt jeg, selv om det tydeligvis er en dødssynd på nøstebarn-plagg ;) Jaja..

  Jeg pleier å tørke oppå håndduk ja. Ruller inn og presser (hehe - tråkker på), ruller ut igjen og legger plagget fint formet til tørk. Men er enig med deg - synes alltid det er litt utfordrende å vaske hjemmestrikket ulltøy..

  Gleder meg til å se hva du har strikket!! :)

  ReplyDelete
 2. Hej. jeg har strikket en del i Superwash babyull fra Dale , jeg har aldrig vasket mit i hånden . Ulden er jo behandlet og kan sagtens gå i vaskemaskine på et mildt program , derefter liggetørring på klæde :-)

  ReplyDelete
 3. Huff, håper virkelig dette her ordner seg! Jeg vasker alltid med milo, men har heller aldri strikket av nøstebarngarn, men derimot mye av lanett og dale sin babyull. Jeg vasker for hånd, og ruller tøyet inn i et håndkle før jeg klemmer vannet ut av det, og legger det deretter til tørk - noen ganger på et håndkle, men i hvert fall alltid liggende og oppå tørkestativet. Ull skal i hvert fall ikke henge og tørke. Deretter damper jeg det forsiktig med et vått gammelt putetrekk mellom tøyet og strykjernet. Om alt dette er galt eller riktig vet jeg ikke, men hittil har det gått bra med denne metoden!

  ReplyDelete
 4. Lanett og babyull er superwashbehandlet og bør faktisk vaskes i maskin: Det blir stort/slapt etter håndvask. Jeg bruker 40 graders ullprogram og MILO uten parfyme - fungerer fint. (og jeg henger det faktisk opp også, bare fordi det sjelden er plass til å ligge og tørke).
  Lykke til!!!

  ReplyDelete
 5. Det er faktisk sånn at superwash ull SKAL vaskes i maskin for at plagget skal holde seg pent. Ta en titt på banderolen til garnet, så vil du se vaskeanvisning der. Kanskje det du har vasket skal vaskes på 40 grader til og med :) Sjekk den og vask tøyet om igjen,så tror jeg det får fasongen tilbake!!!

  Ellers er ullvaskeprogram der det står markert håndvask, nesten mere skånsomt for ullplagg. Det ull ikke tåler er for høye temperaturer eller for høye temp. endringer. Derfor kan vanlige vaskeprogr. ta knekken på ulltøy, f. eks. hvis du vasken er på 30 grader og skyllingen kald. Da går det skjeis :(
  Ellers er det veldig lurt å la ulltøy tørke flatt, gjerne på et håndkle.
  Ønsker deg lykke til med tøyet ditt og med den lille du venter!

  ReplyDelete
 6. Uff så kjipt. Jeg håper strikkeklærne tok seg inn igjen da de tørket. Jeg vet ikke så mye om å vaske superwash, men jeg pleier å vaske ullklærne i hårshampo. Da lukter de kjempegodt, og shampo er snill mot ulla. Jeg tørker flatt på håndkle etter å ha rullet plagget inn noen ganger først og klemt vannet inn i håndkleet. Uff-klønete skrevet, men jeg bruker altså to håndklær, et til å rulle plagget i og så et tørt til å legge under når jeg har presset ut vannet. Jeg legger plagget i fasong oppå en håndkle på det varme gulvet på badet..

  ReplyDelete